آموزش اعتقادی تروریستان سالیان زیادی است که از سوی برخی کشورهای عربی با احداث مدارس دینی در سراسر جهان از اروپا گرفته تا آفریقا و آسیا ترویج میشود و نتیجه آن تولید صدهها گروه تروریستی چون بوکوحرامـ، القاعده، طالبان، داعش، لشکر جنگوی، سپاه صحابه، جیش العدل و... است.
گروه تروریستی داعش با از دست دادن بسیاری از مناطق تحت کنترل خود در عراق وسوریه و همچنین کشته شدن شمار زیادی از اعضا و فرماندههـانش عملـا نابود شده است. به گفته مقامـهـای امنیتی عراق در حمله جنگندههـای عراقی به مواضع این گروه در منطقه السوسة ایالت دیر الزور سوریه، 16 نفر از معاونان ابوبکر البغدادی سرکرده این گروه کشته شدند. این در حالی است که از سرنوشت ابوبکر البغدادی اطلـاعات ضد و نقیضی گزارش میشود برخی منابع از کشته شدن او وبرخی دیگر از جابجایی مکررش از بیمـ دستگیر شدن خبر میدهند. اکنون میتوان گفت سازماندهی داعش از بین رفته است اما آیا تهدید این گروه همـ از بین رفته است؟
هر چند سازماندهی داعش فرو پاشیده و عملـا این گروه از بین رفته است اما با وجود این اتفاق، تهدیدهـای امنیتی از سوی اعضای خفته این گروه که از معرکه نبردها گریخته اند همچنان وجود دارد. به نظر میرسد دو عامل کلیدی در استمرار این تهدیدها دخالت دارد. نخست ریشههـای اعتقادی و فکری که منجر به چنین گروههایی میشود. و دومـ بهره برداری برخی قدرتهـا از چنین گروههایی برای مداخله در دیگر کشورها.
هفته گذشته بود که در جریان تیراندازی در استراسبورگ فرانسه سه تن کشته شدند و داعش همـ مسوولیت آن را بر عهده گرفت. بر اساس گزارش اسپوتنیک، والدین عامل حملـات استراسبورگ در نخستین مصاحبه خود بعد از این حمله با اشاره به اختلـاف آنها با اعتقادات فرزندشان تایید کردند او از نظریههـای گروه داعش طرفداری میکرد.
حمله به افراد بیگناه در استراسبورگ نه اولین حمله از سوی تندروها بود و نه آخرین خواهد بود و چه در گذشته و چه در آینده گزارشهـای زیادی از چنین حملـاتی در گوشه و کنار جهان شنیده ایمـ و خواهیمـ شنید.
تداومـ چنین حملـاتی با ویژگیهـای یکسان از سوی افرادی که شباهتهـای فکری یکسانی دارند بیانگر یک نکته مهمـ است و آن اینکه تمامی این حملـات کور که جان انسانهـای بیگناه را هدف میگیرد ناشی از تاثیر یک آموزه مشترک است که دیگران را تکفیر میکند و خونشان را مباح و پاداش اقدامات جنایتکارانه اش را رفتن به بهشت و همـ نشین شدن با پیامبر اسلـامـ میداند. این آموزه سالیان زیادی است که از سوی عربستان با احداث مدارس دینی در سراسر جهان از اروپا گرفته تا آفریقا و آسیا ترویج میشود و نتیجه آن تولید صدهها گروه تروریستی چون بوکوحرامـ، القاعده، طالبان، داعش، لشکر جنگوی، سپاه صحابه، جیش العدل و... است.
نتیجه اینکه تا چنین آموزهای که سرمنشا آن برخی کشورهای عربی است اصلـاح نشود بعید است که تهدیدهای تروریستی از بین برود. متاسفانه این انتظاری همـ که جهان از محمدبن سلمان ولیعهد عربستان داشت که با وعدههـای اصلـاحاتی که داده بود کشورش را از افراط گرایی برهاند با دست داشتن او در قتل جمال خاشقچی روزنامه نگار منتقد سعودی بر باد رفت و معلومـ شد تا زمانی که عربستان حاکمیت و مشروعیت خود را از علمای وهابی میگیرد امیدی به اصلـاح این برداشت شخصی از اسلـامـ نیست و تا دموکراسی در این کشور حاکمـ نشود اوضاع به همین منوال خواهد بود.
اما عامل دومـ که در استمرار چنین تهدیدی کلیدی است استفاده ابزاری برخی قدرتهـای غربی از چنین تفکر افراطی و گروههای افراطی برای مداخله در دیگر کشورهاست. گزارشهـا در مورد اینکه ابوبکر البغدادی در زندان بوکا درجنوب عراق آموزش دیده و برای تاسیس داعش آزاد شده است یا اعتراف دونالد ترامپ به اینکه داعش را دولت اوباما به وجود آورد یا اعتراف هیلـاری کلینتون به اینکه امریکا القاعده را برای رویارویی با شوروی به وجود آورد همه نشانههـای روشنی از استفاده ابزاری قدرتهـای بزرگ از گروههای افراطی برای مداخله در دیگر کشورهاست و تا این شیوه و مماشات غربیهـا با گروههای تروریستی و عربستان اصلـاح نشود تهدید همچنان باقی خواهد ماند.
رضا محمدمراد
|
Tweet |