باتوجه به ماندن مقامـ صداراعظمی به عنوان عالی ترین مقامـ اجرایی، به دست دموکرات مسیحیهـا به رهبری آنگلـا مرکل میتوان گفت در این حوزههـا توافقات بیشتر به تداومـ رویه گذشته است. از جمله حوزه سیاست خارجی آلمان در سطح کلـان همچنان خود را ذیل و در هماهنگی کامل با سیاستهـای اتحادیه اروپا و همپیمانی با فرانسه و نیز حمایت و هماهنگی با سیاستهـای ایالـات متحده امریکا در سطح جهانی اجرا خواهد کرد و در حوزه دفاعی فعالتـر شدن در ناتو و افزایش بودجه نظامی را شاهد خواهد بود.
بلـاخره پس از گذشت چهار ماه از انتخابات پارلمانی آلمان فدرال، چهارشنبه 7 فبروری بن بست سیاسی در روند تشکیل دولت ائتلـافی جدید تا حد زیادی از بین رفت و حزب محافظه کار مسیحی به رهبری آنگلـا مرکل به توافق با سوسیال دموکراتهـا برای تشکیل دولت دست یافت.
در انتخابات سپتامبر2017 هیچ کدامـ از احزاب اصلی در آلمان نتوانستند به تنهایی اکثریت پارلمانی را بدست آورند دموکرات مسیحی(CDU) 200 نماینده، سوسیال مسیحی(CSU) همپیمان مرکل 46 نماینده و سوسیال دموکراتها (SPD) 153 کرسی پارلمانی را از 709 کرسی در این انتخابات بدست آوردند. مذاکرات نهایی را برای تشکیل دولت ائتلـافی جدید از همان هفتههـای اول آغاز شد اما برخلـاف انتظار رهبران این احزاب، گفتگوها منجر به توافق نشد تا اینکه زمزمههـای برگزاری مجدد انتخابات بالـا گرفت. بر طبق نظر سنجیهـا در صورت برگزاری انتخابات مجدد آرا احزاب محافظه کار نزدیک 3 درصد و آرا حزب سوسیال دمکرات نیز 5 درصد کاهش مییافت بنابراین چون تغییرات اساسی در نتایج به وجود نمیآمد فرانک والتر اشتاینمایر رئیسجمهوری آلمان، از برگزاری مجدد انتخابات جلوگیری کرد و به شکلی جبری این سه حزب محکومـ به تشکیل دولت ائتلـافی جدید شدند.
از بعدی دیگر شکست دامنهدار مذاکرات منجر به نوسانات اقتصادی بویژه در بازار بورس و نارضایتیهـای عمومی از عدمـ تشکیل دولت ائتلـاف جدید و همچنین افزایش نگرانیهـا در میان سرمایه گذاران و متحدین آلمان، فشار بر احزاب را دوچندان نمود. این فشارها به شکل کامل در گفتههـای آنگلـا مرکل مشهود است که به نقل از رویترز گفته بود: "هر کدامـ از ما باید سازشهای دردناکی کند و من آماده آن هستمـ. اتحادیه دموکرات مسیحی من به همراه اتحادیه سوسیال مسیحی در بایرن آماده هستند تا یک برنامه چهار ساله دولت را نهایی کنند". مع الوصف اکنون این مسئله که در پی تشکیل این ائتلـاف سیاستهای اصلی داخلی و خارجی مرکل در دولت جدید چه تغییراتی نسبت به قبل خواهد داشت سوالی است که مورد توجه ناظران قرار گرفته است.
اختلـافات اصلی سد راه توافق برای تشکیل دولت ائتلـافی آلمان در 4 بخش اصلی میتوان دسته بندی کرد: 1- سیاستهـای داخلی بویژه اقتصاد، بیکاری، بهداشت و بیمههـا، انرژی و رفاه اجتماعی 2- در حوزه داخلی و نسبتا خارجی: بحران ورود پناهجویان و چگونگی مواجه با سیل ورود و مدیریت داخلی و خارجی آن 3- سیاستهـای اروپایی آلمان در اتحادیه اروپا 4- سیاست خارجی و اقتصاد:
تجارت سلـاح
با توجه به خروج بریتانیا از اتحادیه اروپا، آلمان تقریبا در رهبری اتحادیه اروپایی بیرقیب ماند. این امر هرچند برای آلمانها تا حد زیادی ناخوشایند بود اما رویکرد و سیاستهای این کشور در خصوص آینده اتحادیه اروپا را به شدت نسبت به گذشته حائز اهمیت کرده است. در موضوع اتحادیه اروپا، حزب سوسیال دموکرات نزدیک به مدل فرانسه است؛ آنها معتقد هستند همانند امریکا باید ایالـات متحده اروپایی درست و یا ترسیمـ گردد. اما در مقابل این نظر احزاب محافظه کار دموکرات مسیحی به چنین روندی قائل نیستند.
احزاب سوسیال مسیحی و دموکرات مسیحی میخواهند براساس خواسته ناتو هزینههـای دفاعی را نزدیک به ۲ درصد تولید ناخالص داخلی برسانند اما حزب سوسیال دموکرات، به افزایش بودجه اکتشاف و تحقیقات از ۱،۵۲ درصد در سال ۲۰۱۶ به ۱،۷ درصد تمرکز دارد. در حوزه تجارت سلـاح آلمان به عنوان یکی از بزرگترین صادر کنندگان سلـاح در جهان همواره خواهان جذب و حفظ خریدارن اصلی سلـاح بویژه کشورهای عربی حوزه خلیج فارس بوده است. در طی جنگ داخلی در یمن و ورود مستقیمـ عربستان و امارات متحده عربی به این جنگ، حزب سوسیال دموکرات به صراحت از فروش میلیاردها دالر سلـاح به این دو کشور کاملـا مخالفت کرده است اما محافظه کاران به رهبری مرکل چنین نظری ندارند و همچنان فروش سلـاح به این کشورها تداومـ دارد.
در حوزه انرژی، دیدگاه آنگلـا مرکل و حزب محافظه کار مسیحی همپیمانش، به شکلی مخالف انرژیهـای هستهای هستند و خواستار برچیدن این نیروگاههـا و جایگزین کردن آنها هستند. این رویکرد تاحدی با مخالفت حزب سوسیال دموکرات مواجه است زیرا چنین تصمیمی به سرمایه گذاری مجدد و بالـا رفتن هزینههـای انرژی برای جامعه آلمانی منجر خواهد شد.
مذاکرات در مورد سیاستهـای داخلی بویژه اقتصاد، بیکاری، بهداشت، بیمههـا، انرژی و رفاه اجتماعی را میتوان مهمترین بخش دانست که بیشترین زمان و حساسیت احزاب را به خود اختصاص داده است. برای نمونه احزاب محافظه کار مسیحی خواهان دادن مشوق به شهروندان آلمانی برای خرید آپارتمانهای شخصی هستند، اما حزب سوسیال دموکرات خواهان افزایش ساخت آپارتمانهای مناسب برای کرایهنشینان و مهار دلـالبازی در حوزهی مستغلـات میباشد.
در پایان مذاکره کنندگان در مورد توافقنامه دولت ائتلـافی و تقسیمـ وزارتخانههـا موافقت کردند. حزب سوسیال دموکرات شش وزارت را به دست آورده است، از جمله وزارتهـای خارجه، مالیه و کار و امور اجتماعی. مارتین شولتس، رهبر حزب سوسیال دموکرات، سمت وزارت خارجه را به عهده خواهد گرفت. اولـاف شولتس که فعلـا شهردارهـامبورگ است، وزیر مالیه آلمان میشود. هورست زیوفر از حزب سوسیال مسیحی قرار است وزارت داخله را به دوش بگیرد. وزارت مهاجرت و زیرساختهـای دیجیتالی و وزارت اکتشافت و تحقیقات نیز به این حزب واگذار میشود. کرسی صدر اعظمی آلمان و سایر وزارت خانههـا نیز به حزب دموکرات مسیحی تحت رهبری آنگلـا مرکل تعلق میگیرد.
سایر توافقات اصلی حوزه داخلی نیز به این شرح است که:
1- در خدمات بهداشتی، بودجه اضافی برای بهبود مراقبتهـای بهداشتی برای طبقه کمـ درآمد و تغییر هزینههـای بیمه از فرد به کارفرمایان صورت گرفت. با این حال، آنها از اصلـاحات بنیادینتـر پیشبینی شده توسط سوسیال دموکراتها مخالف اند.
2- در خصوص استفاده از قراردادهای ثابت کار سوسیال دموکراتها وعده خود در مورد حق بازگشت به اشتغال کامل افراد دارای کار موقت را به انجامـ رساندند. باتوجه به اینکه وزارت کار و امور اجتماعی به حزب سوسیال دموکرات واگذار شد برای آنان نوعی پیروزی حساب میشود.
3- موافقت با واگذاری وزارت داخله به جناح راست حزب سوسیال مسیحی نوعی عقب گرد از سیاستهـای حزب سوسیال دموکرات بود. زیرا مسئله پناهجویان و حضور اعضا خانواده آنان (افراد درجه یک و دو) قطعا از سوی منتقدین این حزب (سوسیال مسیحی) به لحاظ حقوق مدنی و حقوق بشر مورد حمله قرار خواهد گرفت.
4- حزب سوسیال دموکرات در مذاکرات پیشین خواستار بالـاترین میزان مالیات بر درآمد از 42٪ به 45٪ بود اما احزاب محافظه کار با سیاستهـای نئولیبرالی خود آن را رد کردند.
در حوزه سیاست خارجی و دفاعی در مذاکرات اختلـاف بسیار کمتری به نسبت سیاست داخلی وجود داشت. باتوجه به ماندن مقامـ صداراعظمی به عنوان عالی ترین مقامـ اجرایی، به دست دموکرات مسیحیهـا به رهبری آنگلـا مرکل میتوان گفت در این حوزههـا توافقات بیشتر به تداومـ رویه گذشته است. از جمله حوزه سیاست خارجی آلمان در سطح کلـان همچنان خود را ذیل و در هماهنگی کامل با سیاستهـای اتحادیه اروپا و همپیمانی با فرانسه و نیز حمایت و هماهنگی با سیاستهـای ایالـات متحده امریکا در سطح جهانی اجرا خواهد کرد و در حوزه دفاعی فعالتـر شدن در ناتو و افزایش بودجه نظامی را شاهد خواهد بود.
نکته مهمـ، هرچند مذاکره کنندگان این احزاب به توافق دست یافته اند، اما مشارکت در ائتلـاف به خاطر سازوکارهای حزبی سوسیال دموکراتها باید در میان ۴۶۴ هزار عضو حزب سوسیال دموکرات به رای گیری گذاشته شود و رای اکثریت را بدست آورد.
|
Tweet |