فعالترشدن برخی از احزاب مطرح در افغانستان بدلیل اختلـافنظرهای بسیار در ساختار قدرت، نقل محافل رسانهای شده است در حالیکه شرایط جاری کشور با وجود مشکلـاتی همچون ادامه ناامنی و عدمـ پویایی اقتصاد شکنندهتر از قبل شده است.
به گزارش انصار به نقل از تسنیمـ، ساختار سنتی جامعه افغانستان، عرصهای برای حضور نخبگان مذهبی، تفنگسالـاران و تکنوکراتهای تحصیلکرده در یک فضای سیاسی مشترک ایجاد کرده است.
این فضای متکثر همیشه با تضادهای جناحی و تنظیمی مواجه بوده که همین امر، دلیل جابجاییهای قدرت از طرق توسل به خشونت در تاریخ این کشور است. در واقع خود رهبران افغانستان بارها اعتراف کردهاند که افغانها مرد جنگ بودهاند؛ اما مرد سیاست نبودهاند.
از سوی دیگر، بستر موجود افغانستان نیز فرصتی برای قدرتهای خارجی بویژه در چند دهه اخیر ایجاد کرده تا برای نفوذ در کشور و پیشبرد اهدافشان در موقعیت ژئوپلیتیک افغانستان، آتش تضادها را شلعهور کنند و این کوره را همچنان برافروخته نگه دارند.
با اینحال، سازوکار دموکراتیک در نظامـ کنونی نیز نتوانسته تا مانع نفوذ استراتژیهای بیرونی به داخل کشور شود.
طالبان؛ داعیه جهاد برای رفورماسیون اسلـامی
گروه طالبان در گیرودار هرجومرجهای پس از خروج شوروی از افغانستان در سال 1367 در مناطق جنوبی کشور قد برافراشت و با حمایتهای سازمانهای استخباراتی پاکستان قدرتمند شد، حکومت مجاهدین را شکست داد و پنج سال حاکمیت خود را همراه با ظلمـ و ستمـ و کشتار در سراسر افغانستان گستراند.
هنوز همـ که پانزده سال از سقوط امارت این گروه میگذرد اما طالبان توانسته است تا اندازهای دولت کنونی افغانستان را به چالش بکشد که حضور نیروهای ائتلـاف بینالمللی ضد تروریسمـ نیز در ریشهکن کردن این گروه ناکامـ بماند.
نهاد عریض و طویل شورای عالی صلح، مذاکرات چندجانبه منطقهای و بینالمللی و نیز تلـاشهای رؤسای جمهور افغانستان برای راضی ساختن این گروه برای رجوع به گفتوگوی مستقیمـ، تاکنون همـ روزنهای به سوی آشتی این گروه با دولت نگشوده است.
طالبان طی پانزده سال اخیر با حملـات در شهرها و حملـات مسلحانه در ولـایتهای متعدد، بر قسمتهایی از خاک افغانستان نیز حاکمیت یافتهاند.
گروه تروریستی داعش؛ نقشه نو و ماهیتی خطرناک
دو سال قبل زمانی زمزمههای آغاز فعالیت گروه تروریستی داعش در شرق افغانستان و مناطق مرکزی کشور با پاکستان به گوش رسید که چند سال قبلتر از آن در سوریه و عراق، این گروه تروریستی سربلند کرده بود و اهداف خود را با آماج قرار دادن گروههای مذهبی به پیش میبرد.
اگرچه که تمرکز اصلی رزمی و عملیاتی این گروه در سوریه و عراق است، اما تا کنون جنایتهای متعددی در ولـایتهای ننگرهار و بزرگراههای ولـایت زابل - غزنی و حتی شهر کابل از این گروه به وقوع پیوسته است.
این جنایتها که صرفاً با کلیشه تنفر مذهبی، اقوامـ شیعه مذهب افغانستان را آماج قرار میدهد تا جایی بیرحمانه بوده که از بریدن گلوی دختر خوردسال یازدهساله در بزرگراه غزنی-زابل نیز دریغ نورزیده است.
طی یکسال اخیر نیز حملـات بسیاری در میان شیعیان افغانستان از حادثهی انتحاری و قتلعامـ در میان تظاهرکنندگان موسومـ به جنبشروشنایی گرفته تا عزاداریهای مذهبی در زیارت سخی منسوب به حضرت علی علیه السلـامـ و مسجد باقرالعلومـ (ع) صورت گرفت.
اقتدار سیاسی احزاب، مانعی برای توطئههای داخلی و بیرونی
با یادآوری آنچه که بیان شد، چالشهای حاصل از دخالتهای خارجی در افغانستان، میتواند یک نقطه مشترک برای احزاب و جریانهای سیاسی در کشور ایجاد کند.
در صورتیکه احزاب و شخصیتهای جریانهای سیاسی کشور نتوانند حداقل طرحهای خود را بهطور مشترک دنبال کنند، جامعه نیز نخواهد توانست تا از این وضعیت راهی به فردای صلحآمیز بیابد.
اقتدار سیاسی همیشه حاصل وجود تشکیلـات و سازمانهای مقتدر بوده و احزاب افغانستان از گذر همین مسأله و با درک چالشهای موجود، چه در اختلـاف نظرهای درونی و یا تعامل با دیگر احزاب با منافع مشترک، میتوانند به همگرایی و تعریف خطوط مشی همسو و اهداف مشترک در کنار همـ باشند.
باید به صراحت یادآوری کرد که اختلـافات درونی میان حزب جمعیت که توسط عناصر خارج از این حزب دامن زده میشوند و نیز تخریبها و تلـاشهای توطئهآمیز میان احزاب چندگانه تحت عنوان (وحدت) و دیگر احزاب مربوط به برخی اقوامـ از جمله هزارهتبارهای افغانستان، همگی آیندهای ضعیف برای مردمـ و نظامـ افغانستان ترسیمـ خواهند کرد.
این اختلـافنظرها، تضعیف حاکمیت ارضی افغانستان را رقمـ خواهند زد که از همین رهگذر، منافع ملی کشور بیشتر از قبل با خطر مواجه خواهد شد.
انتهای مطلب
|
Tweet |