مقامات بلندپایه افغانستان میگویند، در مقطع زمانی کنونی وحدت ملی بزرگترین هدف افغانها است؛ اما قومیسازی مسایل خطرناکتر از جنگ میباشد.
شماری از مقامات رده اول حکومت افغانستان که در مراسمـ سالیاد قربانعلی عرفانی یکی از رهبران پیشین جهادی و عضو ولسی جرگۀ افغانستان صحبت میکردند، مردمـ را به همـگرایی و وحدت دعوت کردند.
این اظهارات پس از آن مطرح میگردد که اخیرا جنرال عبدالرشید دوستمـ معاون اول رئیس جمهور افغانستان، محمداشرف غنی رئیس جمهور کشور را به قومـگرایی و سمتگرایی متهمـ کرده است.
محمدسرور دانش معاون دومـ رئیس جمهور، هر چند از جنرال دوستمـ نامی نبرد؛ ولی افزود، برخی مقاماتی که خود از ارکان حکومت استند، گاهی به مردمـ طرحهای بدیل پیشنهاد میکنند.
آقای دانش گفت، قومیسازی مسایل، برای افغانها خطرناکتر از جنگ است و سبب گردیده که روند حکومتداری و حکومت وحدت ملی آشفته شود.
او گفت "امروز متأسفانه موجی از حرکتهای قومـگرایانه اذهان مردمـ کشور را مشوش و همه را نگران کرده است. قومیسازی یک جریان و یک ضربۀ جبرانناپذیر به روند دولتسازی و ملتسازی در افغانستان است".
معاون دومـ ریاست جمهوری افغانستان همـچنان دامنزدن به مسایل قومی را مانعی بزرگ در راستای بنیادیشدن دموکراسی، حاکمیت قانون، تأمین عدالت و حقوق شهروندی در این کشور خواند.
آقای دانش، گفت، اظهارات برخی مقامات حکومتی در مورد نظامـ کنونی، تأسف برانگیز است و آن را خارج از چارچوب قانون اساسی و عامل تضعیف نظامـ عنوان کرد.
محمد سرور دانش دیروز جمعه در مراسمـ سالیاد قربانعلی عرفانی یکی از رهبران پیشین جهادی و عضو ولسی جرگۀ افغانستان صحبت میکرد.
در همین حال عبداله عبداله رئیس اجرائیه افغانستان وضعیت کنونی این کشور را دشوار خواند و راه حل مشکلـات را در وحدت ملی، تأمین عدالت اجتماعی و مشارکت ملی دانست.
آقای عبداله اظهارات برخی مقامات بلندپایۀ حکومتی را برخلـاف انتظار مردمـ و دولت عنوان کرد و گفت، هر کس باید برابر مقامـ و سمت خود احساس مسؤولیت کند.
او گفت "هر زمانی که در روش، در رفتار و گفتار رهبران کشور، بوی تبعیض، بوی نفاق، بوی تفرقه، بوی انحصارطلبی به مشامـ مردمـ برسد، اعتمادی که لـازمۀ مؤفقیت یک راه است، بین مردمـ و رهبری خدشه پیدا میکند".
این در حالی است که برای اولین بار عبداله عبداله خود از اختلـافات جدی میان سران حکومت پرده برداشت، هر چند که تاکنون بیش از پنج بار میان غنی و عبداله ملـاقاتهایی صورت گرفته است؛ اما به صورت نهایی این اختلـافات که ارگ و سپیدار از آنها به نامـ تفاوت دیدگاه یاد میکنند، حل نشده است.
آقای عبداله همـچنان به روز جمعه روی چگونگی رهبری رئیس جمهور به صورت تلویحی انتقاد کرد و گفت، رهبری سالمـ آن است که نگذارد مشکلـات روی همـ انبار شود و صداهای مردمـ ناشنیده باقی بماند.
رئیس اجرائیه افغانستان با تأیید موجودیت مشکلـات در رهبری سیاسی تأکید کرد که باید همه به خود بیایند قبل از این که گره مشکلـات بیشتر از پیش ناگشودنی شود، برای راه حل اقدامـ صورت گیرد.
محمد محقق معاون دومـ ریاست اجرائیه افغانستان نیز با نامطلوب خواندن اوضاع کشور، با لحن نصیحتگونه خطاب به رئیس جمهور و رئیس اجرائیه گفت، که هر دو به یکدیگر نیاز دارند.
او تأکید کرد "اگر رئیس جمهور است یا رئیس اجرائیه، اینها خود را بالـاتر از دیگران حساب نکنند، یک چیزی نگویند که ما همه کار را میکنیمـ بدون دیگران، نی یکی به دست دیگری نیاز دارد، یکی به بازودادن به همدیگر نیاز دارد".
آقای محقق با ناکامـ خواندن سیاست حذف گفت، نباید با چشمـ حقارت به سوی دیگری نگریست و پایداری این کشور، وابسته به وحدت و همبستگی شهروندان آن میباشد.
این مقامـ بلندپایۀ افغانستان نیز بر عدالت اجتماعی و انکشاف متوازن از سوی حکومت تأکید کرد و آن را کلید مؤفقیت و همبستگی اقوامـ افغانستان خواند.
با سپریشدن دو سال حکومت وحدت ملی، هنوز همـ ارگ و سپیدار بر مشکلـات فایق نیامده اند. از سوی دیگر این وضعیت سبب شده است که نمایندگان مردمـ و شهروندان انگشت انتقاد را به سوی غنی و عبداله بلند کنند.
روز چهارشنبه ولسی جرگه افغانستان نیز بر حل مشکلـات موجود میان رئیس جمهور و رئیس اجرائیه تأکید کرد و برخی اعضای این مجلس، رسانهیی شدن اختلـافات را عامل تضعیف نظامـ و روحیه نیروهای امنیتی این کشور که در برابر گروههای مسلح مخالف دولت میجنگندند، خواندند.
|
Tweet |