فیروزالدین فیروز، وزیر صحت عامه كشور گفته كه سالـانه بیشتر از شصت هزارافغانستانی، بالـاتر از سه میلیون دالر را برای خرید خدمات درمانی در خارج از كشور پرداخت میكنند.
وی كمبود تجهیزات تشخیصیه و داروی باكیفیت، نبود افراد مسلكی، برخورد نادرست شماری از داكتران را دلـایل مراجعه شهروندان به مراكز درمانی در خارج كشور میداند.
این مقامـ که در مراسمـ افتتاحیه بخش عاجل شفاخانه جمهویت صحبت میکرد، گفت كه نتایج 70 درصد تشخیص(ستی اسكن) و (امـ آر آی) مراكز دولتی و غیردولتی نظر به نبود تجهیزات مدرن و افراد مسلكی نادرست بوده و سبب ایجاد نوعی بیباوری میان شهروندان و مراكز صحی شده است.
فیروز ضمن ضرورت (نظامـمند شدن) این خدمات به دست (افراد ماهر) افزود كه (سالـانه بیش از یك میلیون مریض در شفاخانههای ما مراجعه میكنند. بیش از نه صد هزار آنها تداوی شده؛ اما از جمله یك میلیون، بیش از شصت هزار یا هفتاد هزار كه تداوی یا تشخیص نشده و یا كسی مریضی شان را نفهمیده به بیرون مراجعه میكنند.)
درهمین حال، عدهای انتقاد دارند كه وزارت صحت عامه به خرید و فروش داروهای بیكیفیت توجهی ندارد. وزیر صحت عامه در این ارتباط گفت:(یك اداره مستقل غذا و دوا، خصوصاً دوا در افغانستان ایجاد میشود.) به گفته این مقامـ، هماهنگی بیشتر و امضای یك تفاهمـنامه میان مقامـهای صحت افغانستان و پاكستان، جلوی ورود داروی بیكیفیت از پاكستان را خواهد گرفت.
از سوی دیگر، طبق قانون اساسی، دولت باید خدمات صحی رایگان به شهروندان عرضه كند. وزیر صحت در این مورد گفت كه حكومت صرف توان پرداخت شش درصد هزینه خدمات صحی را دارد و 22 درصد این هزینه را نهادهای كمك كننده خارجی میپردازند. به گفته وی هفتاد درصد بقیه هزینه درمانی را شهروندان كشور از راههای مشروع و نامشروع (رشوه) میپردازد.
پایین بودن كیفیت خدمات درمانی در كشور قبلـاً نیز توسط وزیر صحت عامه عنوان شده بود. نه ماه قبل، وی چند شفاخانه خصوصی را به سبب كیفیت پایین خدمات شان بست و 28 شفاخانه درمانی دیگر را به مراكز سرپایی درمانی تنزیل داد.
|
Tweet |