نجمه الحسینی
مسئله حجاب که یک دستور دینی است از مسائل مهمـ جامعه ماست و با بسیاری از مسائل پیوند خورده، دارای ابعاد سیاسی، اجتماعی و فرهنگی شده است. حجاب به عنوان یک ضرورت اجتماعی قبل از مباحث شرعی و قانونی در چرخه فعالیتهای سالمـ جامعه مطرح است که زنان و مردان با آرامش روانی در جهت پیشرفت و پویایی جامعه حرکت کنند.
یکی از فلسفههـای حقیقی وجوب حجاب، حفظ آرامش زن، مصونیت جامعه از فساد و عمق و معنا بخشیدن به امنیت اجتماعی با توسعه آن است که پوشش دینی، پیامـ عفت، شخصیت و خداترسی زن مسلمان است و مردان جامعه نه تنها به چنین بانویی چشمـ طمع نخواهند داشت که او را نیرویی بالفعل در هرچه وسعت بخشیدن امنیت اجتماعی دانسته و نجابتش را ستایش خواهند کرد. بر خلـاف ادعای غرب، زن در اسلـامـ از جایگاه والـایی برخوردار است همان طور که این اهمیت را در جملهای زیبا امامـ خمینی(ره) چنین بیان میکند که "از دامن زن مرد به معراج میرسد" که با قدری تامل میتوان به حقیقت این جمله دست یافت که وقتی زنان جامعهای خوب و باحیا باشند، مردان آن جامعه نیز از تربیتی صحیح و نیکو بهره مند خواهند بود و تاثیر زنان بر زندگی مردان انکار ناپذیر است. گرایش به پوشش وعفاف یك گرایش فطری در میان زنان و مردان است اما میزان و شكل آن رابطه مستقیمی با اخلـاق و فرهنگ جوامع داشته و دارد. در سرزمینهای مختلف، انسانهایی كه به ارزشهای اخلـاقی اعتقاد بیشتری داشتهاند از پوشش كاملتر و متینتری استفاده كردهاند و هر قدر سطح ارزشهای اخلـاقی در آن جوامع پآیین آمده، پوشش مردان و زنان نیز در سطح پایینتری قرار گرفته و شكل نامناسبی پیدا كرده است. در این بین ادیان الهی، همواره بر پوشش تاكید كرده و آن را لـازمه دینداری شمردهاند، البته چگونگی و حدود آن متفاوت بوده است.
حجاب ضامن حیات فرهنگی و اجتماعی خانواده است. حجاب بنیان خانواده را مستحکمـ کرده و موجب میشود اعضای خانواده مانند حلقههـای یک زنجیر در کنار یکدیگر آرامش داشته باشند. آرامش زن و مرد در کنار یکدیگر با حجاب محقق میشود، اگر یک بررسی کوتاه در مورد خانوادههـایی که زنان در آن حجاب را رعایت نمی کنند داشته باشید متوجه میشوید که این خانوادههـا در مقایسه با خانوادههـایی که به فرهنگ حجاب و عفاف پایبند هستند مشکلـات بیشتر و حادتری داشته همچنین زن بیحجاب به مرور زمان علـاقه همسر خود را از دست میدهد و زمینه بدبینی شوهر و سایر مردمـ به او فراهمـ میشود. زنان بیحجاب در معرض امواج تهمتهـا، بدبینیهـا و غیبتهـا هستند، زن بیحجاب مانند یک آهن ربا افراد هرزه و هوس ران را به خود جذب میکند حتی اگر به صورت باطنی چنین انگیزهای نداشته باشد.
دین مبین اسلـامـ با وجوب حجاب به شخصیت و انسانیت بانوان توجه کرده و به جای مطرح کردن جاذبههای ظاهری به ویژگیها و صفات ناب انسانی توصیه کرده است. صفات والـای انسانی مورد پذیرش همه فرهنگها و جوامع است. امروز بحث سلـامت اجتماعی مورد توجه قرار گرفته است از اینرو جداسازی مردان و زنان و پوششهای اسلـامی به طور گسترده، مورد استقبال قرار گرفته است.
حفظ حجاب از ضروریات دین مبین اسلـامـ است و بیتوجهی به ضروریات دین در قوانین نهی شده است. اگر مسئولـان و مدیران از اعتقادات محکمـ دینی برخوردار باشند حجاب را رعایت کرده و با رفتار، عملکرد و گفتارشان، دیگران را نیز به این امر ترغیب و تشویق میکنند. مسائل فرهنگی همواره به آموزش و الگوگیری نیاز دارد و امروزه در بحث حجاب و عفاف به طور صحیح و عمیق به کودکان و نوجوانان آموزش داده نمیشود و عملکردهای منفی اجتماعی نیز مزید بر علت است.
حجاب و عفاف که یک دستور دینی است از مسائل مهمـ و کلیدی جامعه ماست و با بسیاری از مسائل پیوند خورده و دارای ابعاد سیاسی، اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی شده است. این مسئله ازآن جهت که خطابش با زنان است، به نیمی از جمعیت جامعه مربوط است و از آن جهت که در تنظیمـ روابط زن و مرد نقش دارد، به همه افراد جامعه مربوط میشود. این حکمـ از آثار، برکات و نقش آفرینیهـای خاصی برخوردار است و اگر حقیقت این حکمـ برای انسانهـا روشن و آشکار گردد بعید است که فطرتهـای سالمـ و خداخواه تسلیمـ آن نشوند و آن را اطاعت ننمایند.
|
Tweet |