عملکرد
افسرهای کلـاس A، وظیفه مدیریت IB و هماهنگیهای دست بالـا را بر عهده دارند. افسران کلـاس B، زیر دست این افسران هستند و مستقیما از روسای سازمان دستور میگیرند. افسران کلـاس C، از معاونین سازمان و برخی از افسران درجه 2 متابعت میکنند. افسران درجه 2، معمولـا در معاونتهای مستقل تحت مدیریت معاونین سازمان فعالیت دارند. IB، دارای دفاتر بسیاری در نقاط مختلف است و از طریق همین دفاتر با دفاتر مختلف پلیس ارتباط دارد. سازمان اطلـاعات و امنیت داخلی، همچنین دارای دفاتری برای ارزیابی شرایط بحران، کشف هر گونه فعالیت خرابکارانه و تروریستی، و برآوردهای اطلـاعاتی برای تامین امنیت نقاط حساس کشور است. نیروهای IB همچون نیروهای RAW دارای حقوق ماهیانه و تشویقی به ازای هر سال موفقیت به شکل پرداخت یک ماه حقوق و یا ترفیع درجه هستند. البته IB همـ همانند دیگر سازمانهای استخباراتی از کمبود یا فقدان عملکرد در چارچوب قانون اساسی برخوردار است.
سلسله مراتب
افسران کلـاس A:
1- رییس IB؛ وی یا ارشدترین پلیس هند و یا یکی از جنرالهای 4 ستاره است. در حال، ریاست IB یک پست محسوب میگردد نه یک درجه.
2- رییس ویژه؛ که معادل رییس پلیس است.
3- مدیر جانشین؛ که معادل مدیر جانشین در پلیس است.
4- مدیر مشترک؛ که بازپرس کل پلیس است.
5- معاون مدیر مشترک؛ که مباشر ارشد پلیس است.
6- مدیر مشاور؛ که مباشر پلیس است.
7- افسر جانشین اطلـاعات مرکزی؛ که معادل مباشر جانشین پلیس است.
افسران کلـاس B:
1- افسر مشاور اطلـاعات مرکزی دارای درجه یک (معادل بازپرس ارشد پلیس).
2- افسر مشاور اطلـاعات مرکزی دارای درجه 2 (معادل بازپرس پلیس(.
افسران کلـاس C:
1- افسر اطلـاعاتی عادی دارای درجه یک (معادل معاون اول بازپرس پلیس).
2- افسر اطلـاعاتی عادی دارای درجه 2 (معادل معاون دومـ بازپرس پلیس).
3- مباشر امنیتی ارشد (معادل سر پاسبان پلیس).
4- معاون مباشر امنیتی (معادل پاسبان پلیس).
البته افسران اجرایی همـ در سازمان هستند که درجهبندی آنها مانند درجهبندی پلیس نیست.
علمیاتها در پیله اختفا
IB موفقیتهای بسیاری در زمینه علمیاتی بدست آورده است و بر خلـاف RAW دارای اسناد بسیار محرمانه است و اعتبارش مرهون همین امر میباشد. اطلـاعات در مورد حوزه کاری این سروبس استخباراتی تا آن حد محدود است که جز تعداد انگشتشماری را نتوان یافت. این روش، از شوروی سابق که از دهه 1950 بر این سرویس مستولی بود، به ارث رسیده است.
ضعف در ارزیابی و پیشبینی جنگ هند-چین در سال 1962 و جنگ هند-پاکستان در سال 1965، موجب شد که IB فاقد وجاهت برای برآورد اتفاقات منطقهای آتی شناخته شود و ترجیحا به همان امنیت داخلی بپردازد و چنان شد که در سال 1968 RAWخلق شد.
اما تخصص IB در مقابله با تروریسمـ داخلی است. گزارش سال 2008 خبر از عملیاتهای موفقیت آمیز IB در این زمینه میدهد. این سازمان استخباراتی قبل از بمبگذاریهای حیدرآباد و حمله تروریستی به بمبئی در سال 2008، مکررا به پلیس هند اخطار داده بود. اما جالب اینکه پس از حملـات خونبار 2008، این IB بود که از سوی رسانهها محکومـ به اهمال شد. پس از حملـات 26 سپتامبر، دولت هند تا آستانه اخراج مقامات ارشد امنیتی هند پیش رفت.
روزنامه ایندیا تودی در مقاله دسامبر 2010 خود آورد: IB در طی هر سال بیش از یک میلیون خط تلفون همراه(موبایل) در داخل هند را تحت کنترل قرار میدهد. دولت هند در سال 2010 کنترل 6 هزار خط تلفون همراه در دهلی نو در یک عملیات را تایید کرد. در فهرست محرمانه این عملیات، نامـ 400 نفر از مقامات سیاسی و نظامی هند که دست در فساد مالی داشتند، 200 مدیر شرکتهای مختلف، بیش از 50 روزنامهنگار مهمـ، دهها اسلحه فروش، دهها رییس سازمان خصوصی، حدودا 100 مفسد جنسی و فروشنده مواد مخدر، و صدها شبه نظامی و هواداران آنها وجود داشت.
وقتی "آجیت دووال" صراحتا ISI پاکستان را تهدید میکند: "اگر یک حمله تروریستی دیگر علیه بمبئی صورت بگیرد، بلوچستان را از دست خواهید داد"
وزارت داخله هند بارها از سوی آژانسها و سرویسهای استخباراتی هند برای صدور مجوز شنود تلفونی تحت فشار قرار گرفته است. سرویسهای مانند IB، دپارتمان مالیات بر درآمد (ITP)، اداره مرکزی تحقیقات (CBI)، مدیریت اطلـاعات بر درآمد (DRI)، و اداره اعمال قوانین (ED) درخواست صدور این مجوز را داشتهاند.
شنود تلفونی طبق "قانون تلگراف" مجاز است اما فقط در مواقع بحران. در سال 1997، دادگاه عالی حکمـ بر مشروع بودن شنود در شرایط خاص داد اما هنوز این موضوع در ظاهر مورد بحث بوده اما در باطن عملیات شنود کاملـا صورت میگیرد.
چالش اصلی IB همـ اکنون سیاستهای سنگین، بودجه ناکافی، و کمبود نیروهای زبده میدانی است. طبق آخرین برآوردها، مجموع ظرفیت IB همـ اکنون 25 هزار نیرو است که 3 هزار و 500 نفر آنها نیروهای میدانی هستند که اکثر آنها در عرصه اطلـاعات سیاسی مشغولاند.
ادامه دارد
|
Tweet |