علیرضا صادقی
این روزها افشاگریهـای امنیتی تازهای علیه دفتر صدر اعظمـ آلمان صورت گرفته است. آنگلـا مرکل همواره ادعا کرده است که مورد حملـات امنیتی و اطلـاعاتی مقامات امریکایی قرار گرفته اما دادههـای متعددی که در این خصوص وجود دارد نشان از همراهی دفتر صدراعظمـ آلمان با این جاسوسیهـا است. به عبارت بهتر تنها نارضایتی مرکل از امریکا به جاسوسی از تلفون همراه وی و مکالمات خصوصی اش باز میگردد اگرنه در ماجرای کلیت جاسوسی امریکا از شهروندان آلمانی، نه تنها مرکل مخالفتی نداشته و ندارد، بلکه خود نیز با این روند همراه بوده است.
در این خصوص به تازگی اطلـاعات تازهای به دست آمده است. بر اساس گزارش سازمان اطلـاعات امنیت آلمان (BND) ظاهرا انتقال دادهها به آژانس امنیت ملی امریکا که در قالب عملیاتی موسومـ به (ایکونال) انجامـ میگرفته است با کمک دفتر صدر اعظمـ آلمان محقق میشده است. در قالب این عملیات سازمان اطلـاعات امنیت آلمان از سال 2004 تا 2008 اطلـاعاتی را از یک مرکز مهمـ انترنتی در فرانکفورت به آژانس امنیت ملی امریکا منتقل میکرده است. رئیس پروژه (ایکونال) در سازمان اطلـاعات امنیت آلمان در کمیسیون تحقیق پارلمانی درباره جاسوسیهای امریکا اظهار داشته است که اپراتور این مرکز انترنتی مهمـ شک داشت که آیا این درست است که امکان دسترسی به دادههای انترنتی و تلفونی را به سازمان اطلـاعات و امنیت آلمان بدهد. یک تاییدیه از طرف دفتر صدر اعظمـ آلمان قانونی بودن چنین اقدامی را برای این اپراتور محرز کرد.
در اینجا حقیقتی وجود دارد که نه تنها مرکل، بلکه مقامات دستگاههای امنیتی آلمان نیز قدرت انکار آن را ندارند. اینکه فعالیتهای جاسوسی ایالـات متحده امریکا از شهروندان فرانسوی و آلمانی با چراغ سبز و آگاهی کلی مقامات ارشد این دو کشور اروپایی صورت گرفته است. در اینجا مرکل قصد دارد معادله را به صورتی دیگر نشان دهد. واقعیت امر این است که صدر اعظمـ آلمان خود نیز در ماجرای جاسوسی امریکا از شهروندان کشورش متهمـ است. حزب دموکرات مسیحی آلمان به عنوان حزب حاکمـ و دیگر احزاب ائتلـافی دولت از جمله سوسیال مسیحیهـا و دموکراتهای آزاد در جریان جاسوسی گسترده سازمانهای امنیتی امریکا در کشورشان قرار داشته اند. با این وجود احزاب ائتلـافی دولت مرکل هرگز تصور نمی کردند که خود نیز روزی به قربانیان جاسوسی امریکا تبدیل شوند. بدون شک مقامات امریکایی نمی توانند ادعا کنند که شنود تلفون همراه مرکل به بهانه مبارزه با تروریسمـ یا جلوگیری از یک حمله مخرب در اروپا صورت گرفته است! از این رو اقدامـ سرویسهای امنیتی امریکا در شنود مکالمات تلفونی صدر اعظمـ آلمان به نوعی خیانت در رابطه دو طرفه نهان و پشت پرده امنیتی برلین-واشنگتن محسوب میشود. مرکل در تازه ترین موضع خود ضمن انتقاد از امریکا خواستار امضای یک توافقنامه میان برلین-پاریس با واشنگتن درباره عدمـ جاسوسی از یکدیگر شد و تاکید کرد جاسوسی از دو متحد بسیار نزدیک واشنگتن سریعا باید متوقف شود.
این در حالیاست که اخیرا اطلـاعاتی نیز در خصوص جاسوسی آلمان از دیگر کشورها منتشر شده است! اشپیگل در تازه ترین گزارش خود اعلـامـ کرد سرویس مخفی این کشور به بهانه کنترل و نظارت بر جرائمـ سازمان یافته سالها از آلبانی جاسوسی میکرده است. نشریه اشپیگل در حالی از جاسوسی آلمان از آلبانی به بهانه نظارت و کنترل جرائمـ سازمان یافته خبر داده است که چند روز پیش نیز فاش کرده بود برلین سالهـا از ترکیه جاسوسی میکرده است. حتی پیش از پیوستن آلبانی به ناتو در سال 2009 میلـادی نیز این کشور در فهرست کشورهای مهمی بوده که سرویس اطلـاعات خارجی آلمان از آن جاسوسی میکرده است. در این خصوص مرکل به سئوالـات زیادی پاسخ نداده است. به راستی دلیل سکوت مرکل در برابر اقدامات متعدد جاسوسی ایالـات متحده چه بوده است؟! آیا این سکوت از سوی حزب دموکرات مسیحی و حزب سوسیال دموکرات شک برانگیز نیست؟ این در حالیاست که افشای اسناد و اطلـاعات طبقه بندی شده از سوی ادوارد اسنودن پیمانکار سابق اطلـاعاتی امریکا در خصوص جاسوسی سازمان امنیت ملی این کشور از مردمـ آلمان و آنگلـا مرکل موجب خشمـ و نگرانی افکار عمومی این کشور شده است. یک مقامـ آلمانی در این خصوص اعلـامـ کرده است که مذاکره در نشستهـای خصوصی خوب و مناسب است ولی باید چیزی همـ به صورت علنی اعلـامـ شود. مردمـ آلمان به شدت ناراحت و عصبانی هستند. افشای فعالیتهـای جدید جاسوسی امریکا ضد آلمان در روزهای گذشته بار دیگر موجب افزایش تنش در روابط دو کشور شده است. رئیس فراکسیون سوسیال دموکراتها در پارلمان آلمان اقدامات جاسوسی امریکا را خطای سیاسی سخت نامید و تصریح کرد که سیاستهای اطلـاعاتی واشنگتن حمایت کننده امریکا ستیزی در اروپاست. این سیاستمدار بلند پایه آلمانی در عین حال بازجویی از (ادوارد اسنودن)، افشاگر جاسوسیهـای امریکا را مسئولـانه ندانست و تصریح کرد که آوردن اسنودن به آلمان اختلـافات با امریکا را تشدید میکند. بر همگان مسجل است که مرکل در مواجهه با روند جاسوسی ایالـات متحده امریکا در کشورش روند غیر عادی و غیر قابل توجیهی را در پیش گرفته است. صدراعظمـ آلمان واکنش بسیار نرمی را در مواجهه با ماجرای جاسوسی ایالـات متحده از خود و شنود تلفون همراهش نشان داده است؛ واکنشی که تعجب بسیاری از شهروندان آلمانی را برانگیخته است. به راستی سکوت مرموزانه مرکل در برهه حساس فعلی را چگونه میتوان مورد واکاوی قرار داد؟
|
Tweet |