نویسنده: علیرضا صادقی
مسئله جاسوسی سرویسهای اطلـاعاتی و امنیتی انگلیس از شهروندان کشورهای مختلف اروپایی به موضوعی داغ در این کشورها تبدیل شده است. این جاسوسی در ابعاد گستردهای صورت گرفته است. اسنادی که اخیرا یکی از کارکنان آژانس اطلـاعاتی امریکا افشا کرده، نشان میدهد آژانس جاسوسی انگلیس (سرویس دفاتر ارتباطی انگلیس) طی برنامهای تحت عنوان (حاکمیت بر انترنت و بهرهبرداری از ارتباطات از راه دور جهانی) از دسترسی خود به به کیبلهای فیبر نوری حامل اطلـاعات ارتباطات انترنتی و مکالمات تلفونی جهان سوءاستفاده کرده و بخش بزرگی از اطلـاعات حساس فردی عبوری از این مسیرها را ذخیرهسازی کرده است. آژانس اطلـاعاتی انگلیس به همتایان امریکایی خود نیز اجازه دسترسی به این اطلـاعات را داده است. هدف از این برنامه ذخیرهسازی حداکثر ممکن اطلـاعات ارتباطات جهانی و مشخصات فردی است. این برنامه بدون آنکه به اطلـاع عمومـ برسد به اجرا گذاشته شده است. در این برنامه که با نامـ رمز (تمپورا) اجرا شده، حجمـ عظیمـ اطلـاعات برداشته شده از فیبرهای نوری به مدت 30 روز ذخیرهسازی شده و در این مدت مورد بررسی قرار میگرفتهاند. گاردین گزارش داده است که این برنامه برای حدود 18 ماه اجرا شده است.
با این وجود مقامات انگلیسی که در ابتدای افشای این مسئله سعی در سکوت و لـاپوشانی موضوع داشتند همـ اکنون به صورتی وقیحانه از اقدامـ خود دفاع میکنند! این مسئله منجر به خشمـ مقامات کشورهای دیگر اروپایی از جمله آلمان شده است.
وزیر خارجه انگلیس در واکنش به انتقادهای بینالمللی نسبت به طرحهای جاسوسی انترنتی آژانسهای اطلـاعاتی انگلیس و امریکا گفت این اقدامات در چارچوب قانونی بوده و برای مهار تروریزمـ لـازمـ است! (ویلیامـ هیگ) که در کتابخانه (رونالد ریگان) کالیفرنیا صحبت میکرد، به اشتراکگذاری اطلـاعات شخصی شهروندان امریکایی و انگلیسی بین دستگاههای اطلـاعاتی دو کشور را (منحصر به فرد و ضروری) توصیف کرد. هیگ در توجیه جاسوسی کشورش از اتباع دیگر کشورهای اروپایی میگوید:
"در هر دو کشور (انگلیس و امریکا) فعالیتهای اطلـاعاتی بر اساس چارچوبهای قانونی محکمی انجامـ میگیرد. ما بر اساس قانون عمل میکنیمـ و به آن همـ پاسخگو هستیمـ. در برخی کشورها از اطلـاعات جهت کنترل مردمـ استفاده میشود، اما ما از آنها برای حفظ آزادیها استفاده میکنیمـ."
خبری دیگر که در انگلیس منتشر شده حاکی از آن است که کاهش بودجههای عمومی در بریتانیا به سرویسهای جاسوسی این کشور نیز رسیده، به نحوی که قرار است میلیونها پوند از بودجه (امـآی6)، (امـآی5) و (دفاتر ارتباطات دولت بریتانیا) کمـ شود. این در حالی است که (جورج آزبورن) وزیر مالیه بریتانیا وعده داده بود در بازنگری بودجه سال 2016-2015، بودجه برنامههای ضدتروریزمـ اداره پولیس کاهش نیابد. آنطور که دیلیتلگراف گزارش داده، کاهش بودجه این سه سازمان ارشد اطلـاعاتی بریتانیا ممکن است تا 5درصد همـ برسد. در این صورت مجموع بودجه سرویسهای اطلـاعاتی بریتانیا از زمان روی کار آمدن ائتلـاف حاکمـ در این کشور، 17درصد کاهش یافته است.
دولت آلمان اخیرا بار دیگر از برنامه مخفی آژانسهای اطلـاعاتی انگلیس جهت نظارت بر روند انتقال اطلـاعات و جاسوسی انترنتی انتقاد کرده و مشروعیت قانونی این اقدامـ را زیر سئوال برد. مقامات آلمانی میگویند این اقدامـ انگلیسیها خشمـ مردمـ را برانگیخته است. (زابینه لویتهویسر شنارنبرگر) در دو نامه جداگانه که برای (کریس گریلینگ) و (ترزا می) وزرای عدلیه و داخله انگلیس ارسال کرده، از خشمـ فزاینده مردمـ آلمان نسبت به این اقدامـ انگلیس گفته و از آنها خواسته رسما نامـ آلمانیهایی که هدف این جاسوسی قرار گرفتهاند، اعلـامـ شود. پیش از این همـ (آنگلـا مرکل) صدراعظمـ آلمان نسبت به این برنامه انتقاد کرده و گفته بود این اقدامات نگرانیهای فراوانی را به وجود آورده است.
|
Tweet |