"در مرکز کابل پس از چند دقیقه پیادهروی از دفتر پرزرق و برق ریاست جمهوری افغانستان، کارگران در حال تکمیل آخرین کارهای محل اقامت جدید و ساختمان یک دفتر هستند که میشود محل سکونت رئیس جمهور در حال کنارهگیری افغانستان."
به گزارش انصار به نقل از (ایسنا)، خبرگزاری رویترز در گزارشی با عنوان "با تاسف بسیاری برای امریکا، حامد کرزی، رئیس جمهور در حال کنارهگیری افغانستان هیچجا نمیرود!" آورده است: (مطالبی که ذکر شد یک استعاره گویاست. حامد کرزی ممکن است رسما از کار سیاست کناره گیری کند اما تاثیرش بر رهبر جدید کشور کاملـا واضح خواهد بود.
منزل یا به عبارتی محل سکونت جدید کرزی در حاشیه زمینهای بزرگ کاخ - ارگ ریاست جمهوری- با دیوارهای امنیتی گسترده، سیمـهای خاردار، برجهای دیدهبانی و سربازان مسلح به کلـاشنیکف محافظت میشود.
اگرچه تعداد کمی معتقدند کرزی که مخالفتش با "قدرت استعماری امریکا" در سالهای اخیر افزایش داشته، به آرامی قدرت را ترک گفته و دوران بازنشستگی را آغاز کند.
در سن 56 سالگی، او همچنان اولویت سیاسی خود را دارد و میگوید نمیتواند از سخن گفتن درباره منافع افغانستان دست بردارد. او به رئیس جمهوری جدید کمک خواهد کرد و برایش یک گوش شنوا میشود.
ایمل فیضی، سخنگوی کرزی در پاسخ به سوالـاتی درباره برنامههای بازنشستگی رئیس جمهوری افغانستان میگوید: اگر از او بخواهند تا مشاوره دهد، او آماده کمک است. او در خدمت مردمش است. رئیس جمهوری پیشتر پیشنهادهای معتبر بینالمللی را نپذیرفته و ترجیح میدهد تا در افغانستان بماند.
یکی از مقامـهای ارشد دولت افغانستان میگوید: مذاکرات بلندپایه درباره تشکیل یک شورای موسومـ به شورای ریشسفیدان به ریاست کرزی برای بررسی اوضاع صورت گرفته است. کرزی در جریان دوران ریاست جمهوریاش با بیش از 40 کشور غربی مراوده داشته و الفبای سیاست هر یک را میداند به ویژه امریکا.
کرزی آدمـ ناتوانی نیست
دو فردی که قرار است جایگزین کرزی شوند عبداله عبداله، وزیر سابق امور خارجه افغانستان و اشرف غنی، اقتصاددان سابق بانک جهانی میگویند که میخواهند کرزی در تیمشان باشد.
کرزی بنابر قانون اساسی افغانستان ملزمـ به کنارهگیری است و این روند پس از 13 سال و دوبار انتخاب شدن به عنوان رئیس جمهوری افغانستان انجامـ میشود.
مقامـهای امریکایی که در سالهای اخیر به صورت غیرمعمول و علنی ناامیدی خود را از کرزی اعلـامـ کردهاند، به صورت خصوصی میگویند که به دنبال همکاری بیشتر با کرزی نیستند.
در ضمن، کناره گیری حامد کرزی راه را برای امضای توافق امنیتی دو جانبه که مدتهاست در انتظار تایید شدن قرار دارد، باز میکند و به امریکا اجازه میدهد تا تعداد کمی از سربازان خود را پس از پایان ضربالـاجل اعلـامـ شده برای خروج تمامـ سربازان خارجی از افغانستان در این کشور باقی بگذارد.
عبداله و غنی که اوایل ماه آتی میلـادی در دور دومـ انتخابات ریاست جمهوری افغانستان شرکت میکنند، گفتهاند که این معاهده امنیتی دو جانبه را برای استقرار 10 هزار سرباز امریکایی در افغانستان با هدف مقابله با شبهنظامیگری و اهداف آموزشی امضا میکنند.
کرزی تاکنون این توافقنامه را امضا نکرده است.
تصمیمـ وی باعث نمیشود که کرزی را یک رئیس جمهوری ناتوان بدانند بلکه او یک رئیس جمهور ملیگراست.
کرزی شخصیتی به عنوان "پدر موسس" افغانستان نوین برای خود ترسیمـ کرده است.
روابط کرزی با دولت باراک اوباما، رئیس جمهوری امریکا با اوایل به قدرت رسیدنش در افغانستان تفاوت شگرفی دارد؛ زمانی که جورج بوش، رئیس جمهور سابق امریکا، کرزی را به عنوان یک دوست بزرگ مورد ستایش قرار میداد.
رئیس جمهور افغانستان در هشداری به منتقدانش در واشنگتن اعلـامـ کرده که به دنبال خستگی درکردن و کنارهگیری از سیاست نیست.
کرزی اخیرا گفته که آغاز دوران بازنشستگی به وی آزادی بیشتری میدهد و میتواند آزادی بیان خود را بازیابد بیش از آنچه که امروز دارد.
کرزی همانند پوتین عمل میکند؟
توماس راتیگ، یکی از مدیران سازمان مستقل تحقیقاتی شبکه تحلیل افغانستان در کابل میگوید: کرزی به گونهای موضعگیری کرده که در بازی سیاست باقی بماند.
راتیگ ادامه میدهد: کرزی به صورت موفقیتآمیزی از طریق متحدان مختلف و برای موفقیت خود و پویایی انتخاباتی آنها همکاری کرده است. بنابراین او همچنان فردی موثر است و میزان این نفوذ و تاثیر به روابط شخصی او بستگی دارد.
عبداله و غنی هر دو به کرزی پیشنهاد کردهاند که سمت مشاور را در تیمـ دولتیشان برعهده بگیرد. ایمل فیضی میگوید: کرزی پیشنهاد القاب رسمی و داشتن دفتری در کاخ ریاست جمهوری را رد کرده است.
آزیتا رفعت، سخنگوی اشرف غنی میگوید: او اولویتهایی دارد و ما خواستار مشاوره دادن کرزی در امور کشوری هستیمـ اما این در امور اجرایی به این معنا نیست که ما از راه و روش کرزی تبعیت کنیمـ.
کرزی در انتخابات ریاست جمهوری 2009 عبداله را شکست داد و علی رغمـ این مساله انتظار میرود که رئیس جمهوری در حال کنارهگیری افغانستان نزدیکی بیشتری با دولت عبداله داشته باشد تا با اشرف غنی.
روز یکشنبه، عبداله حمایت زلمای رسول، وزیر سابق امور خارجه سابق افغانستان را که در دور اول انتخابات در مقامـ سومـ قرار گرفت، دریافت کرد؛ کسی که حمایت طایفه قدرتمند کرزی را در اختیار دارد.
حسین سنگچارکی، سخنگوی عبداله میگوید: کرزی جایگاه ویژهای در دولت بعدی افغانستان خواهد داشت و رئیس جمهور جدید به دنبال مشورت گرفتن از او در سیاستهای داخلی، سیاست خارجی و مذاکرات صلح خواهد بود.
عبداله آرای قریب به یک میلیون از رای دهندگان را در مقایسه با اشرف غنی در دور نخست این انتخابات که ماه گذشته میلـادی برگزار شد به دست آورده و احتمال پیروزی او در دومـ بیشتر است.
رسانههای به شدت گمان میکنند که کرزی با کنارهگیری از سمت ریاست جمهوری همانند ولـادیمیر پوتین، همتای روسیاش عمل میکند و همچنان میخواهد در پشت صحنه به هنرنمایی خود در عرصه سیاست در کالبد دولتی جدید ادامه دهد.
پوتین نیز پس از دو دوره از سمت ریاست جمهوری کنارهگیری کرد و پیش از بازگشت به این سمت با انتخاباتی که خشمـ تعدادی از مردمـ روسیه را به همراه داشت، یک دوره نخست وزیر بود.
راتیگ این ایده را که کرزی همان روش را در پیش گرفته، رد کرد و گفت: قانون اساسی افغانستان تنها دو دوره به فرد اجازه میدهد تا رئیس جمهور شود. این یک تفسیر بسیار ابداعی خواهد بود اگر بگوییمـ پس از وقفهای شما میتوانید برای سومین بار همـ به عنوان رئیس جمهور انتخاب شوید.
اگرچه کرزی در مارچ 2014 به پارلمان افغانستان گفته بود که تمامـ قانون اساسی باید مورد بررسی مجدد قرار بگیرد.
عبدالرئوف اِنامی، عضو کمیته ضد فساد و اصلـاح قضایی در مجلس عوامـ میگوید: کرزی مایل است سیستمـ ریاست جمهوری به سبک و روش امریکا را به نفع یک سیستمـ پارلمانی کنار بگذارد.
جعفر مهدوی، نماینده پارلمان از کابل میگوید: در چنین سیستمی قدرت در دست نخست وزیر است و او مسئول پارلمانی میشود. چنین سیستمـ سیاسی جدیدی آغازی نوین به دست کهنه کاران را نوید میدهد.)
|
Tweet |