دیروز صدمین سالگرد روابط دیپلماتیک افغانستان - روسیه بود. در جریان مراسمـ یادبود از این روز، نشست سیاسیون افغانستان و طالبان در خصوص گفتگوهای صلح نیز برای دو روز به میزبانی روسیه در حال برگزاری است
در راس هیأت چهرههای سیاسی افغانستان، حامد کرزی رئیس جمهور پیشین قرار دارد. از جانب طالبان نیز نماینده گان این گروه از جمله ملـا عبدالغنی برادر، از پایتخت قطر به مسکو رفتهاند.
این نشست با سخنان سرگئی لـاوروف ؛ وزیر خارجه روسیه آغاز شد.
وی خاطر نشان کرد: مسئله افغانستان راه حل نظامی ندارد. امیدوارمـ هر چه زودتر صلح به افغانستان بیاید. روسیه در مبارزه با داعش در کنار افغانستان است.
وزیر امور خارجه روسیه گفت، روسیه متقاعد شده است که جنگ در افغانستان راه حل نظامی ندارد. تنها میتوان با بکارگیری ابزارهـای سیاسی و دیپلماتیک صلح را دراین کشور آورد.
وی گفت، ما از خروج کامل نیروهای خارجی ازاین کشور حمایت میکنیمـ و از تمامـ احزاب و سیاسیون افغان میخواهیمـ تا در اسرع وقت با مشارکت طیف وسیعی از نیروهای سیاسی و اجتماعی شروع به مذاکره کنند. "
حامد کرزی، رئیسجمهوری پیشین افغانستان، به عنوان دومین سخنران در کنفرانس ویژه به مناسبت صدمین سالگرد روابط دیپلماتیک میان روسیه و افغانستان در مسکو با اشاره به همکاریهای روسیه با افغانستان و روابط گذشته این دو کشور، اظهار داشت: "روابط ما با روسیه از مهمترین روابط ما است."
حامد کرزی گفت که "به نمایندگی از مردمـ افغانستان" از نقش روسیه در گفتگوهای صلح استقبال میکند.
ملـا عبدالغنی برادر معاون سیاسی طالبان رئیس این گروه در قطر که برای اولین بار مقابل کمره ظاهر شده است میگوید، جنبش طالبان خواستار بهبود روابط با روسیه میباشد.
ملـا عبدالغنی طی سخنان کوتاهی تصریح نمود افغانستان "اشغالشده" و برای رسیدن به صلح به گفتۀ وی باید اشغال افغانستان به پایان برسد و سپس از دلـاور شهابالدین، عضو هیأت طالبان خواست بیانیه طالبان را بخواند.
همـ چنین در این نشست، حنیف اتمر مشاور پیشین امنیت ملی افغانستان و نامزد انتخابات ریاست جمهوری کشور در سخنرانی خود خطاب به نمایندگان جنبش طالبان که به رهبری مولوی عبدالغنی برادر دراین کنفرانس شرکت دارند ابراز داشت: ( من امروز بسیار خوشحال هستمـ که شما را در این مراسمـ ملـاقات میکنم).
حنیف اتمر در ادامه گفت:"ما به شدت بر این باوریمـ همه جوانب میتواند فقط از طریق مذاکرات، تمامـ موانع کنونی موجود بر سر راه صلح را برطرف نمایند. امیدوارمـ در جلسات آینده پاسخ مثبتی به پیشنهادات ما و اقدامات لـازمـ در راه به دست آوردن این هدف اجرا شود".
عطا محمد نور در این نشست گفت: "توقع داریمـ از این اجلـاس یک توافق صلح و آتشبس بیرون شود؛ به احترامـ عید ماه مبارک رمضان و این جسارت و وطن دوستی دو طرف را نشان میدهد."
آقای نور گفت: "به بهانه این نشست بزرگ، تجلیل از روابط دیپلماتیک صد سالگی افغانستان و روسیه که کشور فدراتیف روسیه میزبانی آن را به عهده گرفته، ما خواهان تامین روابط با دوستان و برادران خود هستیمـ. انتظار صلح واقعی را داریمـ."
آقای نور بیان داشت: "به نامـ آزادی کشور به حیث یک هدف مقدس در برابر قدرت وقت جنگیدیمـ، هیچ کدامـ ما از خانواده خود، قومـ و دوستان خود را ندیدهایمـ که شهید نداده باشند، پس بیاییمـ با عبرت از جنگ خوارج که در صدر اسلـامـ حکمـ تکفیر صادر میشد، میله تفنگ را از سینه مردمانی که مسلمان هستند، کلمه میخوانند و به خداوند ایمان دارند، برداریمـ به آنان احترامـ کنیمـ و خونشان را نریزیمـ. این حرفمـ به هر دو طرف است. قوای مسلح افغانستان و جنگجویان طالبان."
رییس اجرایی حزب جمعیت اسلـامی تصریح کرد:"در دورهای که طالبان علیه مجاهدین جنگ میکردند، من یکی از کسانی بودمـ که با آمدن امریکاییها خاموشی گرفتمـ، وگرنه از خارجی ستیزی از دیگران کمی نداشتمـ."
آقای نور از طرفهای درگیر خواست که از موضعشان تا حدی عقبگیری نموده و غرور کاذب را کنار بگذارند تا زمینه صلح در افغانستان میسر شود.
وی بیان داشت: "اگر ما به این فکر باشیمـ که امریکا بیرون میشود و ما جنگ میکنیمـ، چون تجربه جنگ را داریمـ و از شوروی کمک بگیریمـ و افغانستان به حوزههای جنگ تقسیمـ شود، این به خیر ما نیست، اگر دوستان ما فکر کنند که امریکا را شکست دادیمـ درست نیست و عملی همـ نیست."
آقای نور افزود: "واضح، رک و راست بگویم: توقع داریمـ که از این جلسه آتشبس بیرون کنید به احترامـ عید ماه مبارک رمضان و فکر میکنمـ که جسارت دو طرف، سخاوت و وطندوستی دو طرف را نشان میدهد."
رییس اجرایی حزب جمعیت اسلـامی پیشنهاد کرد که نشست بعدی دوحه باید هرچه زودتر در ماه جون سال 2019 میلـادی برگزار شده و مذاکرات مستقیمـ بینالـافغانی نتیجه دهد.
این نشست امروز نیز ادامه مییابد.
در تاریخ 5-6 فبروری، اولین کنفرانس بین الـافغانی که در آن نمایندگان کشورهای دول مشترک المنافع، ایران، پاکستان و نمایندگان دفتر سیاسی طالبان در قطر در مسکو برگزار شد.
نماینده دولت افغانستان در آن کنفرانس حضور نداشت. در اعلـامیه نهایی، شرکت کنندگان خواستار خروج کامل سربازان خارجی از افغانستان و به ضرورت حذف رهبران جنبش طالبان از فهرست سیاه سازمان ملل اشاره کردند.
دومین نشست قرار بود در دوحه قطر برگزار شود که بنا به دلـایلی لغو شد.
درنشست کنونی مسکو محمدکریمـ خلیلی، رییس شورای عالی صلح افغانستان، شماری از سیاسیون شامل حامدکرزی رییسجمهور پیشین کشور، استادعطامحمد نور، رئیس اجرایی حزب جمعیت اسلـامی، محمد محقق معاون ریاست اجرایی، محمد حنیف اتمر، مشاور پیشین امنیت ملی و نمایندهگان طالبان نیز شرکت دارند.
همـ چنین هیئت طالبان در نشست مسکو را ملـا عبدالغنی برادررهبری میکند. علـاوه بروی، شیر محمد عباس استانکزی، شیخ شهاب الدین دلـاور، شیخ الحدیث سید رسول، مولوی عبدالسلـامـ حنفی، ملـا محمد فاضل آخوند، مولوی امیرخان متقی، ملـا عبدالطیف منصور، قاری دین محمد حنیف، محمد سهیل شاهین، ملـا خیراله خیرخواه، مولوی محمد نبی عمری، ملـا نوراله نوری و مولوی محمد حسن نیزبه نماینگی از گروه طالبان دراین کنفرانس شرکت دارند.
افغانستان و روسیه نخستین کشورهای بودند که استقلـال حق حاکمیت همدیگر را به رسمیت شناختند. امان اله خان، طی نامهای در اپریل سال 1919 عنوانی رئیس کشور روسیه، ولـادیمیر ایلیچ لنین، پیشنهاد برقراری مناسبات دوستانه را کرد. پاسخ مثبت لنین به تاریخ 27 میهمان سال مبنی بر به رسمیت شناختن استقلـال افغانستان به کابل مواصلت کرد.
|
Tweet |